duminică, 20 octombrie 2013

Veronica Roth: ce e diferit la Allegiant, pasiunea pentru scris si multe altele


Veronica Roth vorbeste despre cartile ei preferate intr-un interviu lansat de Google Play, urmat de un altul alaturi de mama ei. Cele doua povestesc despre pasiunea ei pentru scris din adolescenta si chiar dezvaluie cateva poze din copilaria ei.
Mai departe Veronica vorbeste despre ultima ei carte, Allegiant (apare marti, 22 oct.), despre filmul Divergent si multe altele.


Veronica Roth: Lucruri favorite - Google Play


Mama Veronicai dezvaluie felul in care a stiut ca fiica ei este talentata



Interviu cu ABC:


Pentru o serie in care s-au vandut 5 milioane de copii si se pregateste o franciza pe baza ei, "Divergent" are un inceput destul de promitator.

"Am scris primul volum in pijamale in casa parintilor mei cand eram in ultimul an de colegiu," spune Roth,in varsta de 25 de ani. "Nici n-am crezut ca voi ajunge undeva cu asta, dar m-am gandit ca nu strica sa incerc."

In cea de a treia carte "Allegiant" ce se va aparea marti, 22 octombrie si va incheia seria distopica ce are in prim-plan pe eroina Tris, unde, intr-un Chicago post-apocaliptic, tinerii in varsta de 16 ani trebuie testati urmand ca mai apoi sa se alature uneia din cele 5 factiuni. Luni seara, petrecerea de lansare in stilul Harry Potter este programata prin toata tara. Varianta Hollywoodiana a filmului "Divergent", cu Kate Winslet si Shailene Woodley, se va lansa in martie.

Dupa prima vanzare a cartii Divergent, Roth povestea ca editorul era interesat de o serie mai mare.

"Eram ceva de genul: GROZAV! Vei avea una si am multe idei," spunea ea in timpul interviului de la pranz intr-un pub din Chicago. Aceasta si-a expus ideile pentru ceea ce va deveni mai tarziu "Insurgent" si "Allegiant".

Ea a promis fanilor o rezolutie mai clara a lui Tris in "Allegiant", dar nu dezvaluie nici un spoiler. (Chiar daca vreo cateva copii au ajuns mai devreme in mainile unor cititori, Roth i-a rugat sa fie atenti ce vor posta online).

"Nu vreau sa stric surpriza." spunea ea.

Dar Roth a oferit un context in care spunea ca fanii ar trebui sa fie pregatiti pentru a patrunde in constiinta eroinei.

" E o carte putin mai diferita decat primele doua, e mai putina actiune, si mai multa informatie din mintea lui Tris."

Roth a scris cea de-a treia carte in apartamentul ei din partea de nord a Chicago-ului, in apropierea unei cafenele. Aceasta a absolvit Universitatea Northwestern, unde a studiat scrierea creativa cu profesorul Brian Bouldrey. Acesta spunea ca proiectul onorabil al Veronicai era o poveste despre o fetita ce isi cauta tatal la un concert heavy metal crestin. 

Roth a realizat ca a deveni scriitor inseamna sa intelegi firul unei povesti si cum sa creezi cat mai multe personaje pentru a capta atentia cititorului.

"Veronica este exemplul cuiva, care are nevoie cu adevarat sa se afirme si isi permite sa-si asume anumite riscuri," spunea Bouldrey. El ii ofera credit lui Roth pentru ca s-a implicat intr-un trend distopic fictional, trend ce include si seria "Jocurile Foamei".

Roth spunea ca seriile distopice atrag cititorii pentru ca acestia pot privi in doua directii diferite.

"Esti interesat sa urmaresti firul narativ, dar si trecutul. Cum a ajuns lumea asa?"

Si nu este nici un accident ca personajul feminin din cartea sa este o eroina, precum Katniss din "Jocurile Foamei". Roth zicea ca a inceput sa scrie cartea din perspectiva lui Four, personajul masculin, dar nu mergea la fel de bine.

"Cand am inceput sa scriu din persfectiva ei (Tris) totul era mult mai surprinzator si mult mai interesant." spunea ea. "In toate paginile, cele mai bine conturate si interesante personaje pe care le-am creat, cu exceptia lui Four, erau femei."

Roth e incantata sa afle ca baietilor nu le este frica sa citeasca povesti in care personajul central e o fata. Dar ea crede ca adolescentii sunt atrasi de cartile distopice pentru ca dezvaluie caractere prezente peste tot in lume.

"Personajele din aceste carti distopice tind sa aiba multa credibilitate, chiar daca sunt inca tineri si au o extraordinara, cateodata incredibila, forta de control si influenta in lumea in care traiesc , ceea ce cred ca e o chestie destul de interesanta pt. un adolescent cand citeste. E un timp dificil."

Asta a ajutat sa se ajunga la un mega succes.Roth insa nu se astepta sa se ajunga la asta.
"Cum sa prezici asa ceva?",spune ea."Parea imposibil."
Ar putea insemna chiar si o aparitie pe ecran pentru Roth,ai carei fani ar putea-o vedea in film cand "Divergent" va debuta.
"Eu mai mult am stat si am urmarit si-am mancat Fruit Roll-Ups",spune Roth,subliniind faptul ca nu s-a bagat in treaba producatorilor.
"Uneori am si ajutat,mai ales cu aranjarea evenimentelor,pentru a mai lasa loc si pentru a treia carte",spune ea."Pentru ca la acea vreme,numai eu stiam ce avea sa se intample."

Ea inca este singura care stie cum decurge actiunea din "Allegiant".Dar sfarsitul povestii lui Tris reprezinta un nou inceput pentru Roth.
"Cred ca o sa fac o mica pauza si doar o sa ma joc cu niste idei",spune ea."Ador sa scriu pentru adolescenti,asa ca asta nu se va schimba prea curand".

Si in timp ce fanii vor incepe marti sa citeasca ultima parte din lumea Divergent,Roth e trista ca trebuie sa renunte la aceasta lume.

"A facut parte din viata mea atata vreme si chiar mi-a schimbat foarte mult viata",spune Roth."Dar de abia astept sa vad ce va urma si ce fel de personaje si lumi mai sunt de explorat".