vineri, 20 decembrie 2013

FANDANGO: Sneak peek din filmul Divergent cu Neil Burger


FANDANGO a avut sansa sa stea de vorba cu regizorul Neil Burger in timp ce lucra in studioul de editare din Los Angeles , unde echipa munceste din rasputeri ca sa termine filmul. In acest articol se vor pune in discutie 3 scene vitale si progresul lor si cum s-a descurcat Neil in anumite puncte, cum ar fi romantismul, castingul pt. Four, Shailene Woodley si multe altele.
Neil mai mentioneaza de asemenea si ca Ellie Goulding va fi pe coloana sonora a filmului.



1. Testul de aptitudini 

 Scena 
La fel cum este prezentata in trailer, scena le arata pe cele doua, Beatrice si admistratorul testului, Tori (Maggie Q) cum interactioneaza. Tori ii inmaneaza un flacon cu un lichid limpede si Beatrice il bea, facand exact cum i se spune. Acum o secunda era intinsa pe scaun, vorbind cu Tori, dar dupa ce bea din ser, se intoarce si descopera ca Tori a disparut. Un moment mai tarziu, Beatrice se vede in locul lui Tori. Se aproie de reflectia ei din oglinda, dar inainte sa o atinga, camera se indeparteaza dezvaluind mai multe reflectii in oglinda a lui Beatrice iar apoi apar un numar interminabil de reincarnari ale acesteia. In sfarsit una din reflectii vorbeste, cerandu-i adevaratei Beatrice sa aleaga intre un cutit si o bucata de branza. Beatrice o intreaba: "De ce? Ce sa fac cu ele?".
Imediat dupa asta isi primeste raspunsul.
Apare un caine fioros exact in fata ei. Camera de filmat ramane pe Beatrice in timp ce aceasta se apleaca si imblanzeste cainele, care se transforma intr-unul bland si adorabil. Apoi, exact ca in carte, un copil apare in camera, dar copilul din film pare a fi versiunea mai tanara a lui Beatrice in hainele Abnegatiei. Tanara fetita striga: "Catelus" , iar cainele revine la starea fioroasa de mai devreme si porneste sa o atace. Dar in ultima clipa, Beatrice se napusteste asupra fiarei, doborându-o la pamant. Apoi aceasta se trezeste inapoi in camera de aptitudini, unde Tori insista ca Beatrice sa ii spuna familiei ei ca se simte rau din cauza serului. Cand Beatrice o roaga sa-i spuna rezultatul, Tori ii explica: "Rezultatele tale sunt neconcludente" si o avertizeaza "E un caz extrem de rar. Ei numesc asta Divergent".

Verdictul
Chiar daca efectele vizuale sunt in curs de desfasurare, trebuie sa recunoastem ca trucul cu oglinda arata fantastic. Nu putem intra in mintea lui Beatrice in timpul testului ei de aptitudini exact ca in carte, dar intre ce experimenteaza si se confrunta si accesul suplimentar din mintea ei prin performanta lui Woodley, secventa este foarte captivanta si vorbeste de la sine.

Pasajul Fricii
Mai tarziu, in naratiune, exista un alt tip de ser esential pt. a doua jumatate a pregatirii in initierea Neinfricatilor, pasajul fricii. Burger a explicat: "Prima parte a antrenamentului ei este lupta si trasul cu arma, inclusiv aruncarea cutitelor. Si apoi a doua jumatate a antrenamentului este la nivel psihic, unde trebuie sa-ti invingi cele mai mari temeri." Burger a remarcat faptul ca aceste temeri sunt foarte specifice in carte, dar in film, le-au extins. " Sunt incluse in carte intr-un spatiu cat mai redus, iar noi le-am cam extins - pe unele din ele - in lumea reala, sau intr-o lume reala bizara. Am pus-o in exteriorul lumii lor in anumite locuri."

Intrebari pentru Veronica
Burger a tinut-o aproape de el pe Veronica in timpul filmarilor, pentru a se asigura ca a inteles cu exactitate cartea ei si cum functioneaza lumea distopica, dar a incercat de asemenea sa faca un pas inainte pentru a scoate in evidenta unele lucruri marunte, care nici macar nu au fost mentionate in carte. Atunci cand Veronica scria o anumita scena, unele lucruri nu mai contau, dar cand te uiti la film esti 'okay. cum functioneaza lumina? De unde se alimenteaza aceasta lumina sau ce o mai fi si aia? Au bani? Au animale? De unde isi iau mancarea? Nu numai de la fermele Prieteniei, dar exista vreun market sau ceva pe acolo? Cum e repartizat?' Cand am intrebat toate astea daca le vom vedea in film, in mod special animalele, Burger a ras si a explicat: "Nu vezi animale. Decat foarte putine. Incepi sa percepi putin lumea. Dar filmul este mai mult din perspectiva ei (Beatrice) asa ca pleci o data cu ea in calatorie, decat sa te ratacesti de colo pana colo. "

In Allegiant
Daca ati citit ultima carte lansata in toamna aceasta a Veronicai Roth, "Allegiant", este imposibil sa privesti la componentele divergentei intr-un anumit fel, in special la varietatea de seruri. Cand a fost intrebat daca a citit Allegiant, iar daca asta i-a dat putin ajutor in Divergent, Burger a recunoscut: "Da, nu,a facut-o si am stat de vorba cu Veronica in timp ce scria si nu am stiut tot ce va urma, dar am stiut cate ceva care sa ma ajute sa o iau pe calea cea corecta si sa ating un anumit traseu. Dar da este o situatie destul de extrema in Allegiant, dar cred ca acest film va fi pe cont propriu."

2.Aruncarea cutitelor
 Scena
In tabara Neinfricatilor, Eric (Jay Courtney) ii conduce pe novici in zona de aruncare a cutitelor. Christina (Zoe Kravitz) subliniaza faptul ca Tris "se pricepe destul de bine la asta". Al (Christian Madsen), pe de alta parte, nu se descurca la fel de bine si Eric observa. Eric insista ca Al sa-si recupereze cutitele chiar daca ceilalti initiati inca mai aruncau. Eric vede ca Al ezita si il intreaba: "Ti-e frica?" la care Al raspunde raspicat: "Sa fiu injunghiat de un cutit  zburator? Da!". Eric nu ii apreciaza onestitatea si insista ca Al sa se pozitioneze in fata tintei in timp ce Four (Theo James) va arunca cutite in directia lui.
Inainte ca Four sa inceapa, Tris face un pas inainte si ii spune lui Eric: "Oricine poate sta in fata unei tinte.Asta nu dovedeste nimic." Asta doar il infurie pe Eric si insista ca Tris sa-i ia locul lui Al. Fara prea multa ezitare, ea se pozitioneaza unde a fost Al, iar Four incepe sa arunce, cutitele lui aterizand din ce in ce mai aproape. Spre deosebire de carte, Four nu o imboldeste pe Tris sa renunte, doar Eric ce ii cere lui Four sa tinteasca cat mai aproape de ea, pana cand unul din cutite ii ciupeste urechea. In acel moment Eric declara: "Punctele pentru curaj, Batoaso. Nu atat de multe pe cate ai pierdut pentru ca ai deschis gura." El incheie sesiunea de practica lasandu-i in urma pe Tris si Four. Four recunoaste ca i-a ciupit urechea dinadins, pentru ca numai asa Eric ar fi lasat-o in pace. El subliniaza: "Ai fi stat inca in picioare acolo, daca nu te-as fi taiat" la care Tris raspunde: "Si acum ar trebui sa-ti multumesc?". Four incheie conversatia cu fraza: "Daca as fi vrut sa te ranesc, nu crezi ca as fi facut-o deja?".

Verdictul
Chiar daca aruncarea cutitelor si sunetul de impact nu se potrivesc inca, tensiunea se poate simti cu ajutorul lui Courtney prin aspectul sau ireprosabil de intimidant combinat cu incontestabila sa duritate ce ofera o imagine perfecta pe marele ecran.

Tris vs. Katniss
Cand povestea implica o tanara femeie ce lupta pentru viata ei intr-o lume post-apocaliptica, comparatiile cu "Jocurile Foamei" sunt inevitabile si Burger stie asta. Oricum, el insista: "Aceasta este o poveste mult mai complexa decat Jocurile Foamei, iar daca ai citit cartea, ea incepe sa-si puna intrebari despre locul ei in acea societate si se termina cu ea care pune la indoiala societatea, in adevaratul sens." El si-a mai dat seama si de faptul ca Katniss nu se schimba: "Ea este o buna arcasa pentru inceput si e buna pana la sfarsit." Tris pe de alta parte " trece printr-o calatorie si va exista o  incredibila schimbare ce o va afecta; de la timiditatea si blandetea ei si dorinta de disparitie sau doar de invizibilitate in cineva ce se va transforma si se va implica punand piciorul in prag".

Evolutia lui Woodley
In mod similar, ar trebui ca Divergent sa aiba multe exagerari, dar se poate observa doar transformarea extrema a tinerei Woodley, o transformare pe cont propriu. Burger a explicat: "(Woodley) vine si se intoarce in masina ei, merge la magazin si in excursii oricand si este foarte deschisa." El a insistat: "Eu nu cred ca asta o va schimba si cred ca asta nu inseamna ca lucrurile se vor schimba doar pentru ca oamenii se uita la tine intr-un anumit fel, doar pentru ca nu-ti pot vedea adevaratul caracter. Cred ca e constienta de asta, dar este cu adevarat de neclintit cand vine vorba de transformarea ei de dupa film, crede cu prisosință ca asta nu se va intampla si sper ca va reusi". 

3. Dezvaluirea tatuajelor lui Four
 Scena
In film conversatia dintre Tris si Four nu are loc in dormitorul lui, ci pe un balcon, o locatie exterioara cu vedere la un apus de soare scaldat intr-o lumina calda de culoare portocaliu/rozie. Pe melodia lui Ellie Goulding, Tris incepe conversatia intrebandu-l pe Four despre tatuajul sau. Four isi da jos tricoul, dezvaluind aceleasi tatuaje ca in posterul promotional, cu simbolurile celor 5 factiuni. Tris intreaba: "De ce le ai pe toate?" la care Four raspunde: "Nu vreau sa fiu un singur lucru.Nu pot. Vreau sa fiu curajos si vreau sa fiu altruist, inteligent si onest si bland." Four glumeste spunand: "Inca mai lucrez la partea cu blandetea" dupa care cei doi se imbratiseaza si se saruta.

Verdictul

Desigur, in timp ce-i vedeam pe Shailene si Theo filmand in mai , a fost greu de identificat si sa se simta o conexiune onesta intre cei doi - ceva ce nu este surprinzator considerand ca am vazut pe rand performanta fiecaruia. Cu toate acestea, dupa ce am vazut rezultatul final a celor doi, se poate observa clar ca exista o chimie iar atunci cand comparam interactiunea lor de la sfarsitul scenei de pe balcon cu aruncarea cutitelor, este clar ca nu va fi acel tip de poveste de dragoste la prima vedere.

Casting pentru Four
Cand am intrebat cum l-au ales pe Theo James in rolul lui Four, Burger ne-a explicat: "Intotdeauna am stiut ca Shailene este o actrita destul de puternica, de exemplu pe platoul de filmare. Ea e puterea in sine. Dar aveam nevoie de cineva mai puternic decat ea, ceea ce nu a fost usor de gasit. Dar apoi am gasit pe cineva care chiar o intimideaza." 

Romantismul
E usor sa te abati de la multitudinea de relatii de familie si de la triunghiul amoros din domeniul YA la film, dar cu Divergent, Burger se straduieste sa scoata in evidenta relatia dintre Tris si Four prin mentinerea unei atmosfere de tensiune sexuala pe tot parcursul filmului. "Exista romantism in saruturi si imbratisari, apoi mai este jocul de-a soarecele si pisica, iar aici exista destul romantism." Burger a continuat: "Filmul este incredibil de romantic in acel sens in care poate fi exprimat romantismul, pentru ca ei se analizeaza reciproc intr-un fel de mers tiptil unul in jurul altuia, fiecare face asta in felul sau. Atractia, tensiunea si energia dintre ei se poate resimti pe tot parcursul filmului."

Ellie Goulding
Curiozitatea ne-a purtat pana la coloana sonora a filmului: melodia "Dead in the water", din clipul lansat, este ceva final sau temporar? Burger a spus: "Nu este ceva final, dar Ellie Goulding, da. Va compune ceva melodii."