duminică, 13 aprilie 2014

DIVERGENT: Carte VS. Film



Sunt convinsa ca unii dintre voi ati fost placut impresionati de adaptarea romanului "Divergent" dar nu ati citit ,inca, romanul;  noi - cei care nu mai suntem novici in aceasta lume - am urmarit cu mare atentie unele scene, in cautare de secvente cheie surprinse in film.

Si s-a dovedit ca regizorul Neil Burger a atins punctele esentiale din bestseller-ul Veronicai Roth.

Acum, punandu-mi o pereche de ochelari si un costum albastru, asemeni unui Erudit, voi analiza si sublinia cateva diferente dintre carte si film.

Voi le-ati remarcat?

1. Putin mai in varsta
Schimbarea: In carte, personajul Four are doar 18 ani, dar s-a facut remarcat in cei doi ani de initiere in lumea Neinfricatilor (cei care implinesc 16 ani iau parte la ceremonia Alegerii) . Actorul ales pentru rol (Theo James) avea doar 28 de ani cand s-a apucat de filmari, oricum, producatorii au decis sa-l faca sa para de 24 de ani.
                                                                                                                                                                                                                                  Rezultatul: Aceasta schimbare a facut ca relatia dintre Four si tanara Tris (Shailene Woodley) sa fie privita putin diferit (stai ce? ea are 16 ani si el 24?). Totusi, varsta înaintată se potriveste cu statusul lui Four , dupa cum si Theo a explicat: "pentru el, ca sa aiba aceasta experienta ca un lider si cu o calificare inalta, asa cum are el... e normal ca sa fie acolo de mai mult timp".


2. Unde e Uriah?
Schimbarea: A existat un moment in care nu am mai clipit in speranta ca-l voi vedea pe Uriah in scena cu tiroliana, deoarece numele sau era pe tabela cu clasamentul initiatilor. Insa, filmul se axeaza pe legatura dintre ceilalti prieteni a lui Tris: Christina, Will si Al.

Rezultatul: A fost un soc pentru cei care se asteptau sa-si vada personajul preferat pe marele ecran, dar lipsa lui nu a cauzat prea mult dezechilibru - poate doar ca Tris petrece mai mult timp cu prietenii ei transferati. De asemenea, exista o raza de speranta: Uriah va fi in "Insurgent". Producatorii au explicat ca eliminarea sa a fost pentru a asigura locul unui mare actor pentru acest rol in cel de-al doilea film.
El e alegerea mea pt. Uriah!


3. Peter - crudul Peter!
                                                                                                                           Schimbarea: In carte - cel putin in prima - Peter este descris ca fiind excesiv de violent si antipatic, dar actorul Miles Teller a adus o abordare mai diferita a acestuia. Asta nu inseamna ca nu a fost crud si ticalos, dar lipsa scenei cu injughierea lui Edward sau scena cu prosopul au atenuat cat de cat din firea sa rautacioasa.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      Rezultatul: Cei care au vazut filmul au fost multumiti si l-au adorat pe Peter, gasindu-l bine conturat, amuzant si inteligent - exact ceea ce si-a dorit Miles Teller sa sublinieze. Poate de aceea in "Insurgent" isi va salva cat de cat reputatia - unde trebuie sa fie mai putin crud.

4. Kate Winslet si Kate Winslet
Schimbarea: Cititorii fideli vor observa cu siguranta multitudinea de scene cu Kate Winslet in "Divergent". De la ceremonia alegerii, pana la acel sfarsit, personajul este implicat in mai multe parti decat in carte.
Rezultatul:  Mai multe scene cu Kate Winslet pe marele ecran. Nu avem de ce sa ne plangem, nu? Nu cand joaca atat de bine si e grozava in ceea ce face!

5. Legaturi de familie
Schimbarea: Membrii Abnegatiei sunt porecliti "Bățoși"/"Înțepați", in mare parte pentru ca ei manifesta foarte putina afectiune, chiar si in familie. In film, insa, parintii lui Tris (Tony Goldwyn si Ashley Judd) se tin de mana si - surpriza! - chiar indraznesc sa-si imbratiseze copiii.

Rezultatul: Aceasta este o imbunatatire, pe bune, deoarece ne ajuta sa observam legatura stransa dintre membri familiei Prior pentru ca, mai tarziu, impactul emotional sa fie mult mai puternic.

6.Tulburatorul peisaj al fricii
Schimbarea: Filmul prezinta doar cateva din "fricile" eroinei, iar unul din acestea se dovedeste a fi destul de surprinzator si ia o intorsatura neasteptata. In roman, una din fricile lui Tris e intimitatea, dar cumva, pe marele ecran Tris este doborâtă pe un pat, cu forta, de Four care incearca sa obtina mai mult decat Tris ar fi capabila sa-i ofere. Si asta tot o frica de intimitate e, nu?





Rezultatul: Majoritatea fanilor au ramas intr-o stare de soc in urma acestei scene ce a fost diferit reprezentata, fata de ce ne-am fi asteptat.
7. Putina violenta...
Schimbarea: O buna parte din violenta dura din carte a fost scoasa pt adaptarea pe marele ecran. Sunt mai putine (si mai scurte) secvente de lupta, spre exemplu, nimeni nu moare cand Neinfricatii si transferatii sar din tren, sau nimeni nu e injunghiat in ochi pe parcursul initierii. Oh, si impuscarea parintilor lui Tris nu e afisata in prim-plan. 


Rezultatul: Filmul a fost cotat PG-13, care e ideal pentru aceasta categorie. Intre timp, initierea in tabara Neinfricatilor are doza ei de violenta si nu oricine reuseste...

8. Un pic de Four
                                                                            Schimbarea: Au fost ceva scene pe care fanii s-ar fi asteptat sa le vada - mai ales cele in care e subliniata relatia dintre Tris si Four -  si care nu au ajuns in produsul final.                                                               Precum cea cu Four putin "pilit" si flirteaza cu Tris, sau cand o intreaba daca nu cumva l-a numit "iubitul" ei? - sa nu mai mentionam sesiunea de ghemuit in peisajul fricii lui (claustrofobia) oh si ohdoamnedoamnedoooamne - calatoria cu trenul spre sediul Eruditilor in care cei doi petrec putin timp singuri-singurei.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            Rezultatul: Bineinteles ca regizorul nu a putut aduce toate acestea pe marele ecran, dar a pus doar esentialul. Pozele promotionale ii arata in ipostaze ce dovedesc relatia lor, dar versiunea mai deschisa si blanda a lui Four din roman e mult mai buna decat cea de pe ecran.

9.Confruntarea finala
Schimbarea: Filmul aduce doua completari majore in finalul sau: 1) Tris ii spune direct lui Jeanine ca e Divergenta, nu Neinfricata si 2) foloseste serul impotriva ei, fortand-o sa inchida programul ce-i controla pe Neinfricati, nu Four, care, in carte, se ocupa chiar el de acest aspect.
Rezultatul: Inca o data, acest fapt dovedeste munca depusa de Kate Winslet in "Divergent".

10. Ce a mai ramas?

Fanii "Divergent" mult mai atenti si pregatiti, au observat si alte schimbari. Poate nu tot atat de mari fata de celelalte, dar au fost cu siguranta remarcate de cei ce au un ochi format pentru asa ceva (pe aici m-am numarat si eu).

- In carte, regulile Abnegatiei spun ca cei din factiune au voie sa se priveasca in oglinda doar intr-o zi anume, pe cand Tris a noastra arunca o privire pe furis la reflecția ei din lingura, in timpul cinei cu familia.


- In schimbul hainelor in totalitate negre, Neinfricatii mai poarta de asemenea si alte culori (rosu, maro), iar  pestera unde se afla sediul lor, e realizata din marmura alba/gri.

- Testul de aptitudini al eroinei e mai scurt in film, lasand deoparte varianta cu omul din autobuz si ziarul, iar branza e inlocuita de carne, trebuind sa aleaga intre aceasta si un cutit pentru a se salva de caine.


- In loc sa-i mentioneze doar de rezultatele ei neconcludente si sa tina secret divergenta sa, Tori o mai informeaza de anumite aspecte in ceea ce inseamna sa fii divergent intr-o lume periculoasa.

- Dupa ce primeste titlul de "prima saritoare" Tris mai pastreaza hainele sale din Abnegatie ca amintire.

- Scena caruselului este mai scurta in film, si omite momentul in care Four trebuie s-o salveze pe Tris.

- In carte, Christina ii fura momentul de glorie la "Capturarea Steagului", in film Tris e cea care primeste toti laurii; 
chiar si jocul e un pic diferit: sageti ce simuleaza durerea cauzata de un glont, in loc de banalele bile de vopsea.

- Relatia dintre Will si Christina este foarte putin conturata, dar se poate simti legatura intre cei doi.

- Afectiunea lui Al pentru Tris trece nementionata, facand moartea sa sa para mai putin semnificativa pentru unii spectatori.

- Stadiile de antranament sunt scurtate - din trei raman doua: fizic si mental (se omite cea emotionala).

- Peisajul fricii lui Tris nu-i include si pe rapitorii fara fata.

- Initiatii nu au mers in peisajul fricii lui Lauren: cel cu paianjenii, rapiri s.a.m.d.

- Ziua vizitelor din partea familiilor este scoasa din film, dar Tris apuca sa vorbeasca cu mama ei in timp ce incarca un camion cu provizii.

- Natalie o va salva pe Tris din mana lui Jeanine dar intr-un mod diferit - in loc sa sparga bazinul cu apa, o salveaza de la executie.

 - Tris nu are tatuajul cu simbolul Neinfricatilor (doar al Abnegatiei).

- Nu o auzim pe Tris sa foloeasca numele real a lui Four: Tobias.

- In peisajul fricii lui Four, acesta nu incerca sa-i arate cum ar proceda un Neinfricat in diferite situatii, ci sa-i arate cine e cu adevarat.

- In carte Tris e cea care o bate pe Molly.

- Dupa ce Four o salveaza pe Tris din mainile lui Peter, Drew si Al, se alege cu o taietura, de care se va "ingrijora" mai tarziu Tris. In film, Four e perfect in regula, cel care iese putin mai "botit" ramane Al.
 
- Cand Four este sub influenta serului , acesta este singur, in camera de control a Neinfricatilor.


Am omis ceva? :)