luni, 23 iunie 2014

Interviu: Veronica Roth vorbeste despre Four, filmarile Insurgent & multe altele

 

Veronica Roth, autoarea seriei Divergent, si-a vazut visul implinit cand pelicula Divergent s-a lansat pe marile ecrane in martie, iar adaparea celei de-a doua carti, Insurgent este in curs de filmare in Atlanta.
Chiar daca Experiment ["Allegiant"] a ajuns in mainile cititorilor in octombrie 2013, asta nu inseamna ca Veronica a incheiat socotelile cu seria - de fapt, pe 8 iulie, o noua carte va fi lansata. Cu titlul oficial Four: A Divergent Collection, cartea cuprinde o serie de povestiri din perspectiva personajului Four, a.k.a Tobias Eaton, partenerul tinerei Tris.

Vorbind cu Veronica Roth, am rugat-o sa ne explice de ce a simtit nevoia sa ne spuna si "parerea" lui Tobias, ce stie despre filmarile Insurgent si despre pelicula 'Sub aceeasi stea' in care joaca doi actori din Divergent [Shailene Woodley -Tris si respectiv Ansel Elgort - Caleb].


Divergent, la inceput, a fost scrisa din perspectiva lui Four, nu?
VR: Da a fost o schita a unei ciorne.  O numeam "ciorna-de-dinaintea-ciornei", era practic, ceva de dinaintea schitei finale, care pare o nebunie. Erau cateva pagini din perspectiva lui, dar nu a mers in acelasi mod cum suna vocea lui Tris pentru ca e suprinzatoare ca narator a povestii in sine.Dar asa cum a scris seria, el a devenit putin mai complicat si povestea sa se simtea putin grabita. Asa ca ma bucur ca m-au lasat sa scriu si despre el.

In acea "ciorna-de-dinaintea-ciornei", era implicat si personajul Tris?
VR: Nu , ea nu se afla acolo. Practic am folosit acelasi inceput, cu ritualul tunsorii, si Tobias avea un frate pe nume Caleb. Exista o tensiune intre el si tatal sau. Deci cam de acolo a pornit totul. Nu a fost teribil de expansiv, a fost doar o mica idee la acel moment.

Consideri ca este mai usor sa scrii din perspectiva unui personaj feminin?
VR: Stii, cam asa crezi. Dar nu sunt sigura daca e intocmai mai usor. Ma gandesc ca ea e mult mai diferita fata de mine, cu Tris simt nevoia sa am o relatie ce are nevoie de o expansiune, iar pe Tobias il vad ca pe un tovaras cand scriu. Ceea ce cred ca e amuzant, pentru ca ea a fost o adevarata provocare pentru mine si la asteptarile mele,  si a tuturor stereotipurilor mele cu femei scunde si blonde.

Deci e evident ca esti ca un neinfricat in scris din perspectiva unui personaj masculin pentru ca vorbim de Four acum. Deci de ce ai ales anumite fragmente din viata lui?
VR: Pai, cand m-am apucat de scris, am vrut la inceput sa scriu o post-continuare. Am stiut ca vreau sa scriu despre decizia lui de a se alatura Neinfricatilor, de care am devenit interesata de cand, in Divergent, el marturiseste ca motivul plecarii sale a fost ca sa se indeparteze de tatal sau. M-am gandit ca a fost o decizie grea pe care a facut-o, un fel de "du-te naibii" Marcus. Mi-am zis ca ar fi grozav sa scriu despre asta. Am avut 3 povesti ale tranzitiilor sale la Neinfricati care imi treceau atunci prin minte, dar marea surpriza a venit odata cu a patra poveste pentru ca m-am gandit: "Oh, Doamne o pot suprapune cu Divergent? Cred ca pot!". A fost ceva surprinzator, dar a fost cea mai usoara si grea parte de scris. Cred ca-i ce mai lunga poveste scrisa. Am vrut sa surprind cat mai mult din relatia lor de la inceput.

Desigur ca Experiment a continut si perspectiva lui Four. Simti ca ai primit un raspuns bun din partea cititorilor care au patruns si in mintea lui?
VR: Asa cred. Sa fiu sincera, am incercat sa stau cat mai departe de reactiile cititorilor cand s-a ajuns la a treia carte, pentru ca si eu am avut o decadere emotionala. Nu sunt sigura cum au reactionat.Dar am incercat sa-i fac vocea cat mai distincta, ceea ce a fost destul de greu cand esti obisnuit sa scrii din perspectiva unei fete timp de trei ani. Dar m-am simtit bine scriind ceea ce se afla in capul sau. Cred ca el nu tine atat de mult in mintea sa, pe cat iti spune totul in fata. Cu Tris, mereu se intampla ceva de care nu aveai habar, deci e mai reconfortant sa scriu din perspectiva lui.

Au fost scene pe care fanii te-au rugat sa le scrii din perspectiva lui four, din primul volum Divergent?
VR: Da, ceva pre-Four, stii ceva material iesit intre Divergent si Insurgent; a fost scena aruncarii cutitelor din perspectiva lui ["Free Four"]. Cand s-a lansat, am primit o multime de cereri si pentru scenele peisajului fricii si a sarutului. A, si scena caruselului. Erau momente importante si semnificative pe care cititorii le doreau din perspectiva sa, si unele le vor regasi in "FOUR: ADC" si pe altele nu.

Pentru ca este un alt personaj, nu din cauza ca e baiat, au fost ceva scene la care ai intampinat dificultati cu scrisul mai mult decat ai crezut?
VR: Desigur, vreau sa spun un singur lucru scenele intime au reprezentat un obstacol pentru mine pentru ca scriam o lista de actiuni, ca: 'Apoi mana lui coboara aici, si apoi acea persoana se uita acolo'. Si nu e prea romantic. A fost mult mai dificil cand am schimbat perspectivele pentru eram ceva de genul: 'Ce observatii ar face aceasta fiinta umana in asemenea situatii?' si apoi: 'La naiba, nici macar nu sunt buna la asta, cu ce sa incep?' Asa ca am facut tot ce am putut [rade].

Te-ai consultati si cu alti scriitori sau persoane din viata ta pentru a-ti oferi o perspectiva in momente de cumpana?
VR: Nu tocmai. M-am gandit la el ca la o proprie si unica persoana decat la un "tip" dur.  Pentru ca nu e; e putin mai sensibil decat Tris e. Deci sfideaza asteptarile voastre in ceea ce priveste genul. Deci el e o persoana care s-a format. Am discutat cu alte persoane evolutia sa si unde se asemana mai mult cu Four, dar cam asta a fost.

Exista un alt personaj din Divergent a carui poveste ai vrea s-o spui?
VR: Nu am simtit asta, inca. La Four imi doream: 'Oh Doamne trebuie sa fac asta'. Si acum mi se pare o idee geniala pentru a incheia seria. Totul vine asemeni unui cerc, si e placut. Dar astept cu nerabdare o schimbare in ceea ce as putea face. Dar usa pentru Divergent ramane deschisa pentru ca nu stiu ce imi va rezerva viitorul. Acum astept cu nerabdare sa incerc altceva. Ar trebui sa fie distractiv.

Ce alte tipuri de carti sau francize ti-ai dori sa scrii in continuare?
VR: Nu stiu! E o intrebare infricosatoare. In special cand filmarile se deruleaza in jurul meu! Simt ca mai bine nu as face nicio miscare in alta directie cat timp ei filmeaza Insurgent. Ador sa scriu pentru adolescenti, deci voi ramane in zona asta, cel putin pt moment. Mi-ar fi dor intr-adevar daca ei n-ar mai fi cititorii mei. Dar inafara de asta nu stiu ce ar putea urma. Am ceva idei - vom astepta sa vedem care merge mai bine.


Dupa cum ai mentionat, ei filmeaza Insurgent, iar Experiment va fi impartit in doua filme, deci vei mai ramane blocata in lumea Divergent pentru ceva timp. Cum te face sa te simti in legatura cu asta?

VR: Ma gandesc, cu siguranta e ceva interesant.  Si intr-un fel minunat pentru ca eu mi-am cam terminat
treaba. Acum apuc sa-i privesc cum se descurca in lumea pe care eu am creat-o. Reusesc cumva sa ma relaxez dupa partea creativa si munca depusa pentru o vreme, in timp ce nimeni nu se uita. Probabil, odaca cu aparitia ultimului film imi voi spune: 'Ok. E timpul sa te apuci de altceva.' Acum totul e superdistractiv si interesant, si asta e.

Inapoi la Insurgent, ai fost pe platou?
VR: Am fost! Saptamana trecuta.

Ne poti spune ce ai descoperit acolo?
VR: Incerc sa ma gandesc la ceva de care as avea voie sa va spun. Ei au construit ceva specific Prieteniei cand am ajuns eu acolo, deci am vazut, chestii ce apartin Prieteniei! Imi pare rau, sunt foarte imprecisa!

Ai vazut copacul Prieteniei?
VR: Da, era si un copac! Unul destul de mare. A fost grozav. Totul era incredibil. M-am indreptat spre o parte a platoului - din nou nu va voi spune care anume-  si le-am zis: 'Unde ati gasit asta, e uimitoare!' Si mi-au raspuns: 'Oh, am construit aia.' Aparent, sunt usor de pacalit.

Vei mai lua parte la vreo scena si in Insurgent?
VR: Nu stiu asta inca. Sper ca ma vor pune sa fiu undeva infara prim-plan-ului, pentru ca aparitia mea in fata camerei cere un minim de actorie pe care-l am si poate fi destul de stresant. Nu sunt buna la asta. Daca as fi ceva de fundal, unde camera sa nu cada prea mult pe mine, ar fi grozav. Si amuzant.

Ai fost fericita cand te-ai vazut in piesa finala din Divergent?
VR: Da cred ca a fost o mare usurare pt mine: 'Ce bine! Nu am dat peste cap intreaga scena!' Si a fost ceva in trecere, ceea ce m-a incantat.


Vorbind de Divergent, regizorul Neil Burger a fost nevoit sa scoata ceva scene si personaje. Ai fost suparata de faptul ca unele lucruri nu s-au aflat in productie?

VR: Da, am fost putin suparata ca nu am avut un Uriah, pentru ca e unul din preferatii mei. Dar ma bucur ca l-au distribuit in Insurgent -  si ma bucur ca de aici incolo se vor ocupa de el. In primul film a fost destul de clar pentru mine faptul ca am avut o limita de timp pentru sa intra in legatura cu personajele din jurul lui Tris, deci era perfect logic ca nu aloce mai mult de 5 secunde prezentarea altui personaj. Inteleg acum, dar la acel timp eram: 'Niciun Uriah? Asta-i trist.'

Shailene Woodlei si Ansel Elgort filmeaza in acest moment Insurgent, dar au avut un succes urias cu aparitia filmului "Sub aceeasi stea". Ai vazut filmul?
VR: L-am vazut! L-am vazut cu cateva zile inainte de marea lansare, la o difuzare in premiera.

Cum ti s-a parut?
VR: Mi-a placut! A fost atat de frumos! Stii, atunci cand Shailene apare pt prima oara pe ecran nu m-am gandit nicio clipa ca ar fi Tris, ci 'Uite, e Hazel!'. M-am gandit ca e amuzant ca toti erau suparati de ddetaliul asta, si cand se afla pe ecran ca Hazel si Gus fac o treaba atat de buna dedicandu-se acestei transformari intr-o alta poveste. Bineinteles ca Laura Dern m-a facut sa plang de cateva ori. E uimitoare! Totul a fost grozav.

Deci toata lumea a plans de le-au iesit ochii din orbite?
VR: Oh, Doamne! Cu siguranta! Am avut servetele 'Sub aceeasi stea', si cred ca le-am folosit pe toate. Daca asta reprezinta un indiciu prin ce am trecut.