sâmbătă, 4 ianuarie 2014

Scans & Interviu: Shailene Woodley vorbeste despre Divergent in revista Empire + nou photoshoot


Shailene Woodley povesteste in numarul din februarie a revistei Empire despre „Divergent” si „Sub aceeasi Stea” si provocarile la nivel fizic la capitolul cascadorii & presiunea la care a fost supusa incercand sa dea viata a doua personaje literare indragite.

 Shailene Woodley ne spune de ce „indrazneata” si „extraordinara” carte Divergent este mai mult decat romanul Jocurile Foamei.

Daca Jocurile Foamei a fost clasat (in mod eronat) ca fiind succesorul sagai Amurg, Divergent este clasat (desigur) ca succesor a filmului Jocurile Foamei. Bazat pe romanul de succes a Veronicai Roth, actiunea este plasata intr-un viitor distopic unde tinerii de 16 sunt fortati sa aleaga una din cele 5 „factiuni”, iar drama apare o data cu tanara eroina care va da tot sistemul peste cap doar prin simplul fapt ca exista. Shailene Woodley, cea care da viata protagonistei Tris, recunoaste caracterul inevitabil al comparatiei.

„Jocurile Foamei si Divergent sunt filme YA, cu actiuni ce au loc in viitor si au la conducerea lor un personaj feminin.” Spunea Woodley. „Ambele au violenta ce implica tineri. Dar exista de asemenea si diferente intre cele doua...”

„Factiunile” descrise de Veronica Roth in aceasta lume post-apocaliptica se definesc pe baza unei trasaturi de caracter dominanta. Astfel avem Eruditia (cei inteligenti), Neinfricarea (cei curajosi), Abnegatia (cei altruisti), Prietenia (cei prietenosi) si Candoarea (cei onesti). Unii oameni,totusi, sunt „divergenti” si au ca rezultat mai multe factiuni – ceea ce ii transforma intr-un pericol pentru ceilalti.

„Cred ca cea mai mare lupta a noastra, in editare, este cum putem introduce aceasta lume unei audiente si sa-i facem sa si inteleaga” recunoaste Woodley asupra acestui concept complicat.

Regizorul Neil Burger, care a mai avut de-a face cu un alt concept greu-de-vizualizat, cel a lui Bradley Cooper „Limitless”, a fost cu siguranta constient si, prin urmare a dezvoltat stiluri vizuale distincte pentru fiecare factiune. Deci, Neinfricatii sunt imbracati cu haine sport si din piele; cei din Abnegatie poarta haine largi, in tonuri neutre (gri), in timp ce Eruditia (sub conducerea lui Kate Winslet aka Jeanine) poarta costume.
Locatiile, filmate in Chicago unde este centrata si actiunea cartii, au fost alese pentru a reflecta o caracteristica a fiecarui grup : centrul Neinfricatilor - depozite parasite, in timp ce sediul Eruditilor - birourile din oras.

Avand in vedere alegerea lui Tris de a se alatura Neinfricatilor (descoperindu-si si ascunzandu-si „divergenta”), tot drumul lui Woodley a fost numai depozite parasite si haine din piele. Mai mult decat atat, pasiunea factiunii ei pentru regimul de formare competitiv si provocarile de a sari in/dintr-un tren in miscare i-au dat ceva batai de cap la nivel fizic.

„Mi-e frica de inaltimi, dar am totusi si o latura dependenta de adrenalina” povestea ea atunci cand ne-am intalnit in Londra, in noiembrie. „A fost destul de amuzant sa sar dintr-un/intr-un tren si sa urc pe un carusel. Chiar am fost tarata de un tren. Am ratat manerul si am cazut cu fata-n jos. Am fost bine...”

„Este foarte violent. Aveam arme.Ne bateam reciproc. Aia-i moarte. Imi place ca au pastrat din ferocitatea si indrazneala actiunii prezente in carte, pentru ca nimic nu este mai greu decat sa vezi tineri ce trec prin asa ceva. Dar partea grozava este ca ei lupta pentru libertate. Stiu ca in Jocurile Foamei au existat parti in genul ‚Cum poti pune niste copii sa omoare alti copii?’. Dar daca e sa ne uitam la istoria oricarui razboi, au existat copii de 16  ani care s-au omorat. Nu e felul nostru de a spune ‚Uite ce grozav este!’ ci mai mult ‚Uite ce trist e ca fata aceea trebuie sa invete sa traga cu arma.’”

„Conflictele interioare au fost cele mai frumoase – sunt curajoasa sau sunt altruista?” se mira Woodley. „Adica cine are posibilitatea de a se gandi la aceste lucruri?”.

Tanara de 22 de ani nu prea arata vreo evidenta de conflict, zambeste cu seninatatea unui fan yoga si bea ceai numai pe baza de plante. Ea saluta pe toata lumea cu o imbratisare, iar pe timpul interviului alege sa se faca comoda pe podea, pe un covor pufos, decat pe un fotoliu frumos tapitat.

Se pare ca Divergent va fi rampa ei de lansare pentru 2014 – mai degraba decat am fi sperat ca o va face Uimitorul Om Paianjen 2. Woodley a fost aleasa sa o joace pe Mary Jane, doar pentru ca mai tarziu sa afle ca munca ei a fost eliminata. Anuntul a sugerat ca aceasta se va intoarce in cel de-al treilea film in 2016, dar asta suna mai mult  a ceva provizoriu, decat ceva sigur.

„Acum cu Divergent (si celelalte doua filme: Insurgent si Allegiant) nu am nici o idee despre cum va fi programul meu. Sper ca voi reveni. Vom vedea.”

Ea are, totusi, inca o adaptare pe baza unei alte carti celebre: „Sub aceeasi stea” de John Green, ce se va lansa in vara. Este povestea lui Hazel, o tanara bolnava de cancer care se va indragosti de Augustus, un baiat din grupul ei de sprijin.”Am terminat de filmat acum trei saptamani” spune Woodley, care in ciuda faptului ca are nu una, ci doua personaje literare adaptate pentru marele ecran, ramane calma.

„Daca as incerca sa o transform pe Tris asa cum vrea fiecare, ar iesi un dezastru uman. Acelasi lucru se intampla si la Hazel. Singura modalitate prin care le-am dat viata lui Tris si Hazel a fost dupa cum am judecat eu ca este corect si s-ar potrivi.