vineri, 25 octombrie 2013

30 de lucruri despre filmul "DIVERGENT"


"Collider" a avut ocasia sa viziteze platoul de filmare Divergent si au adunat cateva informatii despre film, distributie si multe altele, plus un mic raport despre scenele filmate cu Four, asa ca sa-i dam bataie:



1. Cand regizorul Neil Burger a inceput sa se pregateasca de filmarea Divergent, stia putin despre finalul celei de-a treia carte "Allegiant", asta doar ca sa se asigure ca a mers pe partea cea buna in legatura cu personajele.

2. Burger a vrut sa faca o diferentiere intre Divergent si oricare alta adaptare a unei productii YA, relatand povestea intr-un mod cat mai cinematic.

3. S-a redus din violenta cartii, pentru a se incadra in limita de varsta [PG-13]. Mai putina violenta vizuala [ex: picaturi de sange] si mai multa "violenta emotionala".

4. Una din multele motive ce au atras-o pe actrita Shailene Woodley in productie a fost relatia dintre cele doua personaje centrale. "Relatia dintre Four si Tris e foarte diferita fata de cea dintre Edward si Bella; sunt complet opuse".

5. Burger si-a dorit ca filmul sa fie simtit cat mai real , dar nu crud si violent intr-un sens rau, ci crud intr-un mod rapid si intim.



6. Producatorii erau in cautarea unui regizor care ar putea jongla cu o adaptare dificila, iubitor de personaje, si nu ar fi coplesit de aducerea filmului la standarde vizuale cat mai mari. Dupa ce au vazut propunerile celorlalti regizori, acestia si-au dat seama ca Neil Burger era cel mai bun.


7. Producatorii stiau mai devreme ca Jeanine Matthews va fi jucata de Kate Winslet, asa ca Neil a fost capabil sa adapteze personajul astfel incat sa ii serveasca o rampa de lansare pentru talentata actrita.

                              
8. Producatorii au putut sesiza ca existau similaritati intre Hunger Games si Divergent, dar contrastul urban din Divergent si cel rural din HG va face diferenta dintre cele doua productii.

9. Uriah a fost scos din primul film pentru ca ar fi fost destul de dificil sa ceara unui actor celebru sa fie in fata camerei pentru circa 30 de secunde, iar apoi sa-l roage sa se intoarca in cel de-al doilea film, unde rolul sau va fi mult mai complex.

10. Filmarea s-a facut in Chicago, la fel ca si in carte, si Burger a vrut sa surprinda cat mai mult din oras. S-a decis sa inceapa filmarea ca si cum ar poza orasul, dar numai strazile ce pareau a fi cu 150 de ani in viitor.

11. De altfel, Burger nu a vrut ca filmul sa arate predominat de culori ca albastru si gri. Tris vrea sa faca parte dintr-un nou sistem, asa ca Burger a scos in evidenta sistemul, in special Neinfricatii.

12. Cand a fost intrebat care actori au conturat mai bine personajele imaginate de el in Divergent, Theo James a raspuns: Shailene Woodley [Tris], Miles Teller [Peter] si Ray Stevenson [Marcus].

13. Lasand deoparte diferentele din carte, Woodley spunea ca au avut de schimbat felul in care unele lucruri sunt redate in film pentru a se asigura ca sunt intelese.

14. In film, Four a fost in factiunea Neinfricatilor de mai multi ani decat este in carte.

15. Relatia dintre Four si Tris este prezentata diferit in film, pentru ca este un timp limita pe ecran, in care sa se evidentieze evolutia lor.

16. Shailene a continuat sa refuze ajutorul cascadorilor.

17. La filmarea scenei a caruselului din Chicago, productia a folosit noroi fals si abtibilduri facute special ca sa arate ca rugina. Asfel au transformat structura intr-un carusel scos din functiune cu 100 de ani in viitor, fara a folosi tehnologia CGI.



18. Este de admirat ambitia lor de a transforma productia intr-un film independent si de succes, nu un film care stabileste o continuare.

19. Au facut o lista a dialogurilor din carte preferate de fani si au incercat sa o includa in film, atata timp cat nu se simtea prea fortata.

20. Aceeasi distributie va si in urmatorul film "Insurgent".

21. Productia a avut cateva momente de rascruce in alegerea lui Four. Au cautat printre actori-proaspat-lansati si actori-deja-celebrii, ce ar putea fi "incredibil de superbi" sau un fel de "Paul Newman" dar niciunul nu s-a potrivit asta pana si-a facut aparitia Theo James si a facut testul de ecran cu Shailene. Ei aveau nevoie de cineva care sa fie atractiv, dar de asemenea si misterios.

22. Producatorul Douglas Wick spunea ca erau atat de disperati sa-l gaseasca pe Four cel perfect incat se informau din sugestiile date de fani pe twitter. 

23. Summit/Lionsgate au stat de vorba cu unii actori si i-au pregatit pentru experienta lor cu fanii.

24. In scenariul original, Molly nu avea dialog si era doar o figura de lupta.

25. Nu vom vedea in film pasajul fricii lui Molly.

26. Nu va fi prea mult dialog intre Christina [Zoe Kravitz] si Will [Ben], deoarece poveste e centrata pe Tris si Four.


27. Zoe Kravitz a vorbit cu buna ei prietena din Hunger Games, Jennifer Lawrence, inainte sa dea auditie pt. Divergent, iar aceasta a incurajat-o sa faca acest pas.

28. Kravitz a ezitat la inceput sa semneze contractul, pentru ca a vazut cum a afectat o franciza YA, viata multor actori.

29. In proiectarea aspectului cladirilor din exterior si interior din film, scenograful si regizorul si-au imaginat ca societatea a continuat si in prezent de aproximativ 50 de ani si ceva, si din momentul in care s-a produs un dezastru natural inexplicabil si a oprit progresul omenirii.



30. Cu putin timp mai devreme, Zoe Kravitz, a cumparat bilete la un concert a cantaretei Erykah Bandu in Chicago, iar de acolo au inceput sa se imprieteneasca si sa se cunoasca mai bine.


Filmari cu FOUR:

"Scena cu care am inceput este cea in care Tris se intoarce la Cariera dupa prima ei simulare si vorbeste cu Four care este in stare de ebrietate. In carte citisem ca Four era mult mai jucaus, in partea asta a scenei, dar James l-a jucat pe Four cu mai mult control asupra actiunilor sale si mai putin deschis (ex: bea, dar nu e beat). Este greu sa judeci chimia dintre Theo si Shailene in aceasta scena pentru ca il vedem pe Four intr-o stare mai schimbata, dar performanta lor pare a fi destul de la locul ei pentru mine. Pentru a-i pregati pe actori in starea de spirit a atmosferei scenei respective, regizorul Burger pus melodia Daft Punk "Get Lucky" in difuzoare exact inainte ca dialogul sa inceapa, si astfel s-a dovedit ca James este cel mai comic de pe platou; miscarile sale de dans erau destul de observabile."