joi, 10 octombrie 2013

Interviu nou cu Veronica Roth pt New York Magazine

Pe urmele lui Katniss : Veronica Roth isi construieste imparatia distopica
In ziua de 31 martie 2010, Veronica Roth in varsta de 21 de ani,a scris o postare pe blog,intitulata "Tu + $$$ = ?" Roth planuise ca dupa absolvire sa se intretina corectand tot felul de lucrari.Practic,ea pe blogul des vizitat,trebuia sa-si imagineze succesul : Ce ar face daca deodata ar avea resursele autoarelor Stephenie Meyer sau J.K. Rowling? Raspunsurile lui Roth au fost practice - cumparati o casa in Wisconsin,investeste, doneaza - si cel mai nebunesc vis al ei implica saritul intr-o piscina plina de mini-bezele.In mare parte,autoarea YA vroia doar sa lucreze."Job-uri zilnice?Pshh.Cine are nevoie de ele?Daca imi pot aranja o mica camera in care sa pot scrie toata ziua si sa am la indemana mult,mult ceai,ar fi super".

Doua saptamani mai tarziu,Roth isi vinde prima carte,un roman YA distopic despre o societate izolata de virtuti morale si despre o fata care nu-si gaseste locul in acea societate.Divergent a fost publicata in mai 2011 si a ramas 11 saptamani consecutive in lista New York Times Best-Seller.Continuarea,Insurgent a debutat pe locul 1 un an mai tarziu.Seria a ramas pe locul 1 inca de atunci,multumita unui public entuziasmat,format din nu numai adolescente,dar si fratii lor,mamele lor si un mare numar de adulti care n-au copii.

Filme & bezele
Avand in vedere ca fiecare serie YA are parte si de filme,Summit Entertainment - studioul care s-a ocupat de Twilight - va lansa filmul Divergent la inceputul anului viitor.Intre timp,continutul ultimei carti din trilogie,Allegiant (lansata pe 22 oct.) este pazit ca si Katniss Everdeen in prima parte a volumului Revolta.

Deci daca Roth inca n-a ajuns la nivelul Twilight sau Jocurile Foamei,e totusi pe calea cea buna - desi trebuie sa mai taie niste lucruri de pe acea lista scrisa acum trei ani.Sa gaseasca o casa,poate.Sa-si dea seama ce fac adultii cu sume mari de bani.
Cand s-a mentionat lista ei neterminata,Roth ridica din umeri politicos."Planurile se mai schimba",spune ea.

Factiuni & temeri
Continui sa uit asta,avand in vedere ca Roth este foarte inalta si intimidant de serioasa; la inceput,e greu sa mi-o inchipui scaldandu-se intr-o cada de dulciuri sau muncind la o carte pentru adolescenti.Chiar as putea s-o angajez ca dadaca.Apoi ea sugereaza sa iesim la o inghetata.Ajungem in Coney Island intr-o frumoasa zi de septembrie,intr-un parc de distractii si ne holbam la o roata Ferris,ca cea pe care Tris,eroina din Divergent,se urca fara sa gandeasca inainte.Ne holbam la ea pentru ca parcul de distractii este inchis si pentru ca Roth n-ar vrea sa se dea in ea,mai ales cu un strain.Scriitoarei ii este frica de inaltimi.
De fapt se teme de multe lucruri,iar teama aceasta sau cum sa treci peste ea,este ceea ce-a inspirat-o initial cu Divergent.

"Eram odata la cursul de psihologie,invatand despre terapie prin expunere", isi aduce ea aminte."Ma intrebam ce s-ar intampla daca ar fi un grup de oameni care incearca sa creeze curajul prin aceasta tehnica". A inceput sa scrie despre acesti oameni in loc sa-si faca tema pentru facultate si in 40 de zile a terminat prima versiune.Cei care vanau teama au devenit Neinfricatii,una dintre cele 5 factiuni ale orasului Chicago in care Tris traieste.Fiecare factiune are cate o credinta ce conduce vietile membrilor.Deci avem, Neinfricatii (in care Tris a ajuns) care aprecieaza curajul; altruista Abnegatie (in care Tris a fost crescuta); Prietenia (pace),Eruditii (inteligenta) si Candoarea (sinceritatea).

Jocurile Foamei & perioada potrivita
Divergent s-a vandut repede - dupa 4 zile,primului editor care a terminat-o de citit - multumita unui rezumat familiar : adolescenta incapatanata,societate impartita,copii ce se lupta intre ei,razboi civil.
"Jocurile Foamei tocmai devenea un fenomen cand eu am terminat de scris",spune Roth,iar Divergent a condus noul val de fictiune distopica YA.Timpul a fost in favoarea ei si de asemenea a ajutat dezgustul fata de eroine neajutorate precum Bella Swan din Twilight ;Tris este puternica si intrasigenta.In ciuda trend-ului,Roth nu vedea Divergent drept un roman care "arata cu degetul spre societate",ci mai mult o critica persoanla."Acele virtuti sunt virtuti in care eu cred.Si ca sa demontez felul in care inteleg acele virtuti sau sa ma gandesc cum ar fi sa traiesc in felul acela,a trebuit sa-mi explorez putin psihicul".

Curajul
Ea nu si-a dat seama la timp,dar Tris a devenit de asemenea un test si pentru viata lui Roth.La nu mult timp dupa ce Roth a vandut Divergent,Roth s-a despartit de un iubit,a inceput sa iasa cu altul,s-a maritat intr-un an si s-a mutat (temporar) in Romania (pentru slujba noului sot)."Asta e doar o teorie,dar Divergent a facut ceva bun si pentru mine,pentru ca era un loc sigur in care puteam explora actiuni indraznete",spune ea."Lucrurile pe care le face Tris" - sare din trenuri,isi paraseste familia - "sunt intense,iar ea provine dintr-un mediu oarecum reprimat.Si cred ca la fel era si mediul meu cand scriam".

Four & scene de sex
In timp ce ne continuam plimbarea pe trotuar, observ ca Roth este imbracata din cap pana-n picioare in negru,ca un Neinfricat,iar eu port griul specific Abnegatiei.Asta pare o scuza buna pentru a incepe sa-i pun intrebari despre Four,misteriosul baiat, de care Tris ajunge sa fie interesata.Apoi Roth ma uimeste cu ceva : imi spune ca n-ar vrea sa fie impreuna cu Four."Prea multe secrete,nu indeajuns de multe glume",spune ea,razand de expresia socata de pe fata mea.Si ca sa stiti,eu ma tin dupa ea si incep sa-i spun cat de fermecator este Four,cat de dragut este cu Tris si cat de nesuferit cu restul."Ea se simte atras de el",explica Roth calma,ca si cum ar mai fi facut asta de o mie de ori - ca si cum ar fi obisnuita cu femei care-i confuza lumea ficitionala cu lumea reala.

Cand vine vorba de sex,ceea ce Tris si Four inca n-au facut,nu aflu decat ca motivul pentru care asta nu s-a intamplat este ca lui Tris ii este teama de intimitate.Si apoi pornesc din nou cu intrebarile : Personajele YA au voie sa faca sex? (Da.) Tris si Four au facut sex neoficial? (Nu.) Este aceasta o serie abstinenta? (Nu.Religia n-are nimic de-a face cu asta ;personajele pur si simplu nu sunt pregatite). Deci exista sansa sa faca sex in curand?Nu iese din discutie? Roth imi zambeste larg.E singurul moment in care tipa la mine,tare si clar fara emotii."Poate ca trebuie sa astepti!"

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu