sâmbătă, 19 aprilie 2014

7 lucruri pe care trebuie sa le stii despre Theo James


Daca nu te afli printre fanii serialului Downton Abbey sau printre telespectatorii ce au vizionat cateva dintre serialele CBS fara de succes, multi dintre cei care au vazut/vor vedea "Divergent", vor fi nefamiliarizati cu personajul principal masculin. Si asa prefera Theo James sa ramana.

Actorul il joaca pe Four in ecranizarea romanului scris de Veronica Roth; actiunea are loc intr-o lume post-apocaliptica in care cetatenii "ingraditi" ai orasului Chicago sunt impartiti in 5 factiuni. El este instructorul enigmatic a factiunii Neinfricatilor ce acorda o atentie deosebita tinerei Tris (Shailene Woodley) - care are o predilectie pentru 3 factiuni diferite ("divergenta") care ii pune viata in pericol in aceasta societate. 

In timp ce Woodley este cunoscuta in lumea filmelor de mare succes precum: "The Descendants", "The Spectacular Now" si serialul "The secret life of the american teenager", colegul ei britanic, James este probabil mai bine cunoscut in aparitia sa din primul episod al serialului Downton Abbey, in care l-a jucat pe Kemal Pamuk, un diplomat turc din inalta societate, ce moare prins in flagrant cu Lady Mary.
James a mai aparut de asemenea si in filme precum: "Underworld: Awakening", serialul "Golden Boy" interpretandu-l pe detectivul Walter Clark - care a fost anulat dupa doar un sezon, in 2013.

Dar actorul in varsta de 29 de ani a fost nevoit sa lupte pentru a primi rolul lui Four in timp ce producatorii erau presati de timp si extenuati de atatea cautari, pentru lansarea unei francize de mare succes, asemeni "Jocurilor Foamei".

Desi acest lucru s-a intamplat dupa patru ani de la aparitia sa memorabila in Downton, Theo James inca nu simte ca s-a realizat pe plan profesional.

"Cred ca, fiind mezinul unei familii mari, am fost intotdeauna o fire pragmatica. Asa ca de fiecare data cand primesc un rol, din fericire nu am fost cuprins de reactii precum: "DA!!" -  si apoi sa fiu ceva de genul "Oh, la naiba!", spunea el razand. "Stii unele persoane se implica in chestii spectaculoase, si e punctul de cotitura ce le va schimba viata...Cu alte cuvinte, inca n-am simtit ca am facut ceva specific pentru cariera mea. Simt doar ca am progresat, am trecut o noua etapa."

Aici sunt 7 lucruri esentiale despre Theo James, in timp ce avanseaza de la tipul chipes din Downton Abbey spre lumina refrectoarelor.


1. Si-a schimbat numele de familie in James, cel real fiind Taptiklis.

                                                                                                                                                                                                                     Dupa ce a studiat actoria la Bristol Old Vic Theatre School in Anglia, Theo James s-a decis sa lucreze ca actor, insa numele sau de famile de origine greaca era considerat un mic impas. "Taptiklis e unul din acele nume care A) este foarte usor de identificat B) este putin cam greu de pronuntat si C) imi place ideea de mister, nu vreau sa se afle prea multe despre mine. Adica, in mod ironic, se afla, doar pentru ca dai un search pe Google. Dar asa m-am gandit eu."                                        
El a ales James, numele sau mijlociu, deoarece reprezinta o "legatura personala cu un membru din familie", dar a refuzat sa explice mai departe. Unele lucruri, zicea el, ar trebui sa ramana private.

2. Si-a dorit sa fie cantaret, inainte de a deveni actor.


In timp ce James juca in piese de teatru in adolescenta, si la Universitatea Nottingham s-a specializat in filozofie, s-a axat si pe o cariera muzicala. "A fost un vis naiv", spunea el. "Cantam, apoi nu ma pricepeam sa cant la unele instrumente ... Am fost in multe, multe trupe, unele mai bune decat altele".
Prima sa incercare a fost cu o trupa funk numita Barracuda - "ceea ce e amuzant"- inainte de a se axa pe muzica folk, si gasind ceea ce el numeste "ün minium de succes" in trupa Shere Khan.
Si totusi, James a continuat sa joace in piese de teatru si scurtmetraje, chiar daca la inceput nu lua actoria prea in serios. "Mergeam la Edinburg Fringe Festival de multe ori", spunea el. "A devenit un lucru important si parte din viata mea. Apoi am o filmat o productie destul de proasta a lui Patrick Marber: "Closer". Si chiar s-a intamplat sa am un moment in care mi-am zis: Asta nu e doar un moment placut, dar ar putea fi destul de distractiv si plin de satisfactii pe care l-ai putea face pentru cariera ta.

3. El nu crede ca Downton Abbey a avut un impact puternic asupra carierei sale

Dupa ce l-a interpretat pe D-l Pamuk din serialul de mare succes a Marii Britanii, Downton Abbey, Theo James era abia la a treia incercare in lumea actoriei, dupa debutul sau din 2010 in miniseria BBC A Passionate Woman si filmul lui Woody Allen You'll meet a tall dark stranger (2010). Din punctul sau de vedere, pe cat de memorabila a fost aparitia sa in serial,asta nu i-a oferit mai multe sanse. "A fost doar o aparitie intr-un show TV doar de distractie", spunea el. "Era ceva de succes in Anglia, dar nu ceva, masiv. Am purtat o peruca imensa. Asta nu a schimbat cu nimic lucrurile, iar mai tarziu in America, a avut succes si mai mare, dupa ce a trebuit sa-mi caut alte job-uri."






4. In cea mai mare parte, este OK cu anularea serialului Golden Boy

In serialul politist difuzat de cei de la CBS, Golden Boy este povestea unui detectiv, interpretat de Theo James, ce avea sa devina unul dintre cei mai tineri comisari de politie din New York. Acesta nu a fost doar primul sau rol principal, ci, cum il numea el, "primul lucru reprezentativ american" pe care l-a facut. "Asta a fost un prim pas spre avansare", spunea el."Fiind personajul principal intr-ul show TV american, este o experienta atat de diferita, pentru ca ai putea ramane acolo pt. mult timp. Sezoanele sunt lungi. Trebuie sa te implici, intr-un mod diferit de cum ai facut-o in Anglia - ceea ce e grozav, presupun. Trebuie sa arati ca ai ceva calitati de lider."

Daca serialul a prins ceva comentarii bune, rating-urile nu au urcat prea mult, iar dupa doar primul sezon, cei de la CBS au decis anularea sa. Lui Theo i-a parut rau ca trebuiea sa-si ai la revedere de la show, dar nu a fost chiar atat de suparat. "Mi-a placut ce-am facut si colegii cu care am lucrat, dar trebuia sa am si ceva asteptari realiste", a explicat el. Si dupa cum o usa se inchide iar alta se deschide, la doar 5 zile de la anularea show-ului, Theo James era anuntat oficial ca a primit rolul lui Four in productia "Divergent". "Stiam ca voi avea o sansa. Simt ca fiecare rol reprezinta o modalitate de avansare si deschide mai multe usi. E nevoie sa urci ceva trepte, indiferent de ce cariera alegi."

5. Are un grozav simt al umorului in ceea ce priveste tatuajul lui Four
Tatuajul elaborat a lui Four facea parte din caracterul sau, demostrand lupta sa interioara de a ramane loial unei singure factiuni. Reprezinta, de asemenea, si un element cheie a primului sarut dintre el si Tris. "In fiecare dimineata Shai ma dadea pe spate cu ulei si incepea sa ma sarute", glumea el.
Intr-adevar, Theo trebuia sa poarte tatuajul "de 7 sau 10 ori in film", cu echipa de machiaj ce i l-a pictat pe spate timp de 3-4 ore. "Vrea sa spun, nu ma plang, dar nu a fost nimic complicat. Pentru ca, evident, nu a fost nevoie sa-mi dau tricoul jos de prea multe ori."

6. Este el un frângător de inimi?

Cand i s-a repetat despre scena in care isi da jos tricoul ca parte a rolului sau - moment in care adolescentele si alti tineri gay au ramas placut impresionati de "structura tatuajului" sau - James a raspuns razand: "Ca si cum ar fi o partida buna, sau ceva de genu?". Dar a prins ideea. "Nu este nimic gresit cu satisfacerea acelui tip de audienta. Asta face parte din film. E o evadarea a realitatii. Vrei sa vezi oameni intr-o anumita lumina. Dar presupun si sper ca el are suficienta complexitate in caracterul sau pentru a vedea si dincolo de asta." 

James a explicat ca simtit o "asemanare instantanee" cu Four, si a vrut sa fie sigur ca a captat si aspectul sau interior precum si cel exterior. "Povestea sa m-a atras intr-adevar, mai mult decat filmul in sine," a explicat actorul. 

Iar Theo James inca invata cum sa treaca peste acea parte de rol care nu are legatura cu povestea, in care el nu mai are niciun control asupra promovarii sale la nivel global. "Trebuie sa o eviti. Pentru ca puterea ta e nula, pentru ca ai investit  in ceva; uneori e frustrant si te intrebi: 'Ce naiba e aia?! O putem schimba?' "Nu, nu poti.' E cel mai greu lucru pe care o fiinta umana o poate face, pentru ca tu esti doar un produs. Dar daca incepi sa privesti prea mult, vei fi implicat in aceasta lume ciudata. Este un loc nesanatos."

7. Deja isi planifica restul carierei
                                        
Theo James in "London Fields"
                                                                                                         In acest sens, inainte de a se intoarce pe platoul de filmare a ultimelor doua productii "Insurgent" si "Allegiant (part.1 & 2)", James s-a implicat si in alte doua proiecte cinematografice dupa ce a terminat de filmat "Divergent". "Cred ca reprezinta un moment important din cariera mea. Risti sa fii catalogat foarte rapid. Am vrut sa fac ceva constient si complet diferit."
Intai a filmat London Fields o adaptare a romanului lui Martin Amis, din a carui distributie mai  fac parte: Johnny Depp, Amber Heard, Billy Bob Thornton si Jim Sturgess. "Personajul meu e naiv, galant, putin
Theo James si Richard Gere in "Franny" 
distrus, timid si provine dintr-o familie britanica din inalta societate."                                                                                                                                                                                                                          Apoi, James a colaborat cu Richard Gere si Dakota Fanning in Frannype care el l-a descris ca fiind "un moment de cotitura a unui cuplu ce se confrunta cu demonii lor - foarte naturalist".
Scopul acestor filme este simplu: "Ca sa pot continua sa fiu actor, decat o celebritate."