vineri, 18 aprilie 2014

Veronica Roth: "Voi trebuie sa va dați seama ce vrea "Divergent" sa transmită"


Printre discursuri interminabile, autoarea trilogiei "Divergent", Veronica Roth, a explicat de ce a ales ca romanului ei distopic sa poarte o "voce" feminina.

Roth, 25, a vorbit la "Festivalul de Carti" din L.A. cu Leigh Bardugo, autoare a cartilor precum : "Shadow and Bone" si "Siege and Storm". Bardugo a inceput prin a explica de ce romanele YA precum "Divergent" ajung sa fie bine primite de aceasta generatie. 
"Sentimentul ca trebuie sa gasesti un loc caruia ii apartii, nu dispare niciodata", a spus ea.

Incepand cu cele 5 factiuni descrise in carti, putem arunca o privire la ce a avut de impartasit autoarea privind procesul de scriere, personajele si mesajul pentru cititorii YA.


Prietenia (cei pasnici): Four, partenerul tinerei Tris, reprezinta persoana ce o completeaza pe aceasta.

"Nu mi-am dorit ca forta unei persoane sa ceara sacrificiul alteia", spunea Roth. "Cred ca pot fi doi oameni puternici, dar in acelasi timp sa aiba si o viata complicata. Consider ca este important sa arati ca el este o fiinta umana, nu doar un tip aratos.

In acelasi sens, Four nu e doar un personaj masculin tipic. El o respecta pe Tris, respecta femeile", spunea Roth. "Asta e ceva atragator." 
La baza seriei ei, Roth marturisea ca s-a aflat inversarea caracterelor tipice atat feminine cat si masculine. In mod traditional, personajele feminine sunt cele care mentin legaturi, precum familia, impreuna. Personajele masculine trec printr-o transformare sub forma de "calatorie", formandu-se ca adulti, maturizandu-se. In schimb, in "Divergent", Tris trece prin etapele de "auto-realizare", maturizare.

"Pentru a imbratisa cine e cu adevarat, sa-si gaseasca puterea interioara si sa vada in ceea ce crede cu adevarat", a continuat Roth."Vocea lui Tris e puternica, sincera si repetitiva - ca a unui barbat".

Four, personajul masculin, vorbeste "din suflet, eliberandu-si constiinta, nu tine totul doar pentru el.
A fost ca un loc de joaca pentru mintea mea."

Neinfricatii (cei curajosi): Roth se considera destul de inalta, si ea si-a dorit ca Tris sa fie opusul. Pentru a pune totul in practica a fost nevoie de ajutor din partea editorilor. "Am continuat sa editez unele pasaje unde ea, probabil, nu vedea peste o multime."

"In ecranizarea primului volum, contrastul dintre Shailene Woodley si colegii ei de platou, a facut-o sa para mai scunda. Am fost surprinsa sa intalnesc partea masculina a distributiei, pentru ca toti actorii erau foarte inalti si robusti. Au facut-o pe Shailene sa para mult mai scunda, iar asta e un lucru foarte important, statura sa fiind definitorie pentru rolul lui Tris.

Joc interactiv: Cum sa fii un scriitor.
Eruditii (cei inteligenti): Roth a spus ca nu tine de ea sa le mentioneze cititorilor mesajul transmis de cartile ei. 
"Ultimul lucru de care ati avea nevoie este ca eu sa ma ridic si sa va zic ce sa credeti", a spus ea, amintind ca a scris prima carte cand avea 21 de ani.

"Sa speram ca ele va vor ghida pentru a pune, mai tarziu, intrebari. Dar nu voi fi eu cea care va va spune care a fost învățătura." 
Ea a avut de asemenea cuvinte dure la adresa "elitelor intelectuale" ce insulta cartile YA, autorii lor si fanii.
"Ultimul lucru pe care generatia YA ar vrea sa auda e ca ceea ce le place e prostesc. Dar tu ce faceai cand erai copil? Fumai o pipa si citeai Iliada?"

Abnegatia (cei altruisti): Cum a ajuns Tris sa fie atat de generoasa si totusi feroce? In mod specific, Veronica si-a dorit ca Tris sa faca o trimitere la replica ,dintr-o piesa dramatica, cea lui Agamemnon: "E vointa mea si nu ma voi razgandi pentru tine."
Prin urmare, povestea este in totalitate despre Tris - nu Four. "Nu mergea din perspectiva lui Tobias", spunea ea referindu-se la numele real a lui Four. "Nu era nimic interesant in asta. 'Baiatul pleaca de acasa si devine barbat'. Asta e peste tot."

Si de unde intervine replica lui Agamemnon in viata eroinei noastre, Tris? 
"Ea face aceasta alegere...in cele din urma isi da seama ca acest motto "Factiunea inaintea sangelui" este putin cam incurcat", spunea Roth referindu-se la virtutea dupa care se ghideaza liderii orasului distopic Chicago.

Candoarea (cei onesti): Inclinatia sa spre siceritate a facut parte din propria-i dezvoltare, Roth spunea ca jocul ei preferat era cel "de rol", pe care il practica in curtea din spate la varsta de 11 ani. Copiii din vecini o priveau nedumeriti. Dar a abandonat acest joc. Asa ca a inceput sa așterne pe hartie lumile imaginate de ea, in fiecare zi. Prima ei scriere a fost o alta versiune a cartii "Stapanul Inelelor".

"Eram implicata emotional, inima mi-o lua la goana si ma înroșeam la fata." spunea ea. Mama sa credea ca scria o carte erotica.

Pe langa scris, Roth si-a petrecut o mare parte a anilor 2000 citind seria "Harry Potter", ca orice adolescent si insista ca numele Hermione se pronunta corect Her-me-one.

Ea a incheiat interviul cu o nota serioasa spunand ca ii venea usor sa fie doar un cititor, iar acum stie cat de greu este sa lansezi o carte. Roth tocmai a terminat de editat noua ei carte: "Four", ce contine patru povestiri din perspectiva personajului Four (Tobias Eaton).

Lansarea este programata pe 8 iulie.